Будівельна амністія для оформлення будинків це дуже проблемна процедура узаконення. Це я пишу як юрист по нерухомості, який узаконив за останні 6 років сотню самовільних будівництв.
Проблема в тому, що під час будівельної амністії передавали документи до старого реєстру дозвільних документі ДАБІ, а зараз у ДІАМ – схему будівництва з технічним паспортом, а там уже гадай на монетці, загорнуть документи чи ні – виходячи з аналізу по правилам будівництв по дбн на житлові, дачній й садові будинки, червоних ліній, відстаней від дороги, охоронних зон тощо.
Під час загальної процедури оформлення будинку такого немає, оскільки тоді перевіряється не саме самочинне будівництво, а повідомлення та декларація на будинок, що планується до введення в експлуатацію. Тобто на вірність заповнення і якщо немає формальних питань, то документи реєструють вже в чинному Реєстрі будівельної діяльності.
Тому навіть незаконні будівництва своїх родичів і свій - узаконював не через будівельну амністію, яка за фактом нікому і не потрібна і може перетворитися лише на зайвий клопот, що має бути - ВИКЛЮЧЕНО, коли береш чітку ціну за оформлення будинку з людей і даєш свої гарантії на успішність цього узаконення.
Звичайно, якщо Ваш будинок і потрібно якось узаконювати, то можете спробувати і витрачати на відмови не 1 рік свого життя. Особисто я реєструю документи з першого разу та процедура оформлення будинку без війни займала 2 місяці.
Більш того, в декларації про введення в експлуатацію будинку по амністії, немає графи заповнення для двох власників! А коли оформляєш будинок то подібна графа вже є, це з літа 2021 року.
Також вже зараз під час оформлення будинку не треба робити будівельний паспорт, це зміна з літа 2022 року, що стосується дозволів на будівництва приватних будинків.
Кому цікаво дізнатися ціну послуг оформлення будинків у Києві чи області:
https://legalhome.com.ua/ua/poriadok-oplaty-tsina-za-posluhy - то можете поглянути. Я ОДИН юрист по нерухомості ХТО ПИШЕ РЕАЛЬНІ ЦІНИ на типові випадки узаконення будинків до 500 кв.